MDN

Portfolioleren voor kinderen

Leuk dat je geïnteresseerd bent in portfolioleren. Lijkt het je leuk om te doen? Lees onderstaande informatie dan goed door en ga dan naar meester of juf. Samen overleg je dan hoe je het gaat aanpakken.Wat is het?

Wat is het?

Portfolioleren is een manier van leren waarbij je (bijna) alles zelf mag beslissen! Je kiest zelf een onderwerp, je kiest zelf wat je wilt doen om wat meer over het onderwerp te weten te komen, je kiest zelf een manier om te laten zien dat je wat geleerd hebt. Je mag het alleen doen, maar ook met z’n tweeën. Dit lijkt leuker, maar het is ook lastiger, omdat je nu samen afpraken moet plannen. Dat komt niet altijd goed uit.

Waar kun je aan denken?

Voorbeeld 1:
Je wilt later dierenarts worden en hebt geen idee wat een dierenarts de hele dag doet. Binnen het portfolioleren kies je dan dat als onderwerp. Je maakt onder schooltijd een afspraak met de dierenarts en na schooltijd ga je op bezoek. Je kunt ervoor kiezen om een dagje mee te lopen, of om een interview af te nemen. Misschien maak je wel een video-opname van je bezoek, of typ je een verslag van alle dingen die je hebt meegemaakt. Dat lever je in op school, of je houdt er een spreekbeurt over. Je krijgt er ook nog een cijfer voor!

Voorbeeld 2:
Je hebt altijd al willen weten hoe een molen werkt. Je duikt op school in de boeken. Je maakt een afspraak met de molenaar. Je maakt een mooie powerpoint-presentatie van je verslag en laat het door de leerkracht beoordelen.

Kortom: alles wat jij altijd al eens hebt willen doen kan passen in portfolioleren.

Het stappenplan

 1. Je kiest een onderwerp, iets dat je nog niet kunt en waar je beter in wilt worden. (bijvoorbeeld: een website maken)
 2. Je denk na over de dingen die je er allemaal van kunt leren. (plaatjes invoeren, typen, downloaden, uploaden)
 3. Je overlegt met je meester of juf. Hij / zij zal je tips geven en bekijken of wat jij wil ook mogelijk is. Na goedkeuring ga je stap 1 en 2 vastleggen in de computer.
 4. Je legt ook vast hoe je het aan gaat pakken (naar de bibliotheek gaan, interview afnemen, video bekijken, internetten)
 5. Je spreek het met je meester of juf door en spreekt een datum af, wanneer je portfolio klaar is (niet meer dan 6 weken)
 6. Je gaat aan de slag, je bent zelf verantwoordelijk voor je werk. Meester gaat niet steeds controleren of je nog wel aan het werk bent.
 7. Je levert, wat je gemaakt hebt, in.
 8. Het werk wordt beoordeeld, je krijgt er ook een cijfer voor.
 9. Je kijkt nog eens even terug, hoe het gegaan is.

Hierna begin je weer opnieuw.

Onderwerpen

Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier een aantal rubrieken op een rijtje gezet. Misschien wordt het kiezen van een onderwerp er een beetje makkelijker door.

 • Koken en kokkerellen
 • Techniek
 • Talen (Engels, Frans, Duits)
 • Rekenen & Wiskunde
 • Natuur en Natuurkunde
 • Computer
 • Beroepen
 • Expressie en muziek
 • Knutselen

Om te voorkomen dat je alleen maar verslagen en spreekbeurten gaat maken zijn hier nog een aantal mogelijkheden voor het werkstuk:

 • Werkstuk
 • Spreekbeurt
 • Verslag van een interview
 • Beeldende kunst (bijvoorbeeld een vaas van klei, of een tekening met houtskool)
 • Presentatie van een muziekstuk
 • Repetitie (door meester of juf in elkaar gezet.)
 • Mondelinge overhoring (door meester of juf afgenomen)
 • Website

Ten slotte

We hopen dat het je leuk lijkt om mee te doen met portfolioleren. Het is heel belangrijk dat je veel overlegt met de meester of juf. Als je iets niet snapt, of je weet niet hoe je verder moet, meteen aan de bel trekken!

Wanneer werk je aan je portfolio?
Je krijgt op school tijd om aan je portfolio te werken. Toch zal het ook zeker voorkomen dat je er in je eigen tijd aan zult werken. Dat is logisch, want leren doe je niet alleen op school!

Browser niet ondersteundUw browser is verouderdHierdoor kan de website die u wilt bezoeken niet (goed) worden weergegeven. Ook is werkt uw huidige browser niet meer volgens de laatste veiligheidseisen. Update uw browser of ga naar whatbrowser.org voor meer informatie of om een andere browser te downloaden. Heeft u al een andere browser zoals Chrome of Firefox geïnstalleerd? Gebruik dan uw andere browser om deze website te bezoeken.